Fotografię żywności wykonywać będziemy przeważnie w studio fotograficznym. Raczej nie poleca się używać światła zastanego. Celem takiej fotografii jest ukazanie najlepszych cech potrawy, zachowując przy tym zasady kompozycji.

Najczęściej w fotografii żywości stosuję się studyjne lampy błyskowe. Liczba zastosowanych lamp jest nieograniczona, uzależniona jest ona od miejsca wykonywania sesji zdjęciowej.

Bardzo przydatne w tego typu fotografii są wszelakie akcesoria odbijające światło. Wszelakie blendy oraz softboxy są bardzo przydatne. Ich użycie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

Do inwencji twórczej autora należy aranżacja potraw. Użyć do tego można wszelkich środków dostępnych w kuchni i w jadalni.

W fotografii żywności zazwyczaj stosuje się przysłony w zakresie 4-8. Dość ważnym elementem, jest kontrola głębi ostrości. Wszelkie ustawienia wielkości przysłony wynikają z zamierzonego działań fotografa w celu osiągnięcia pożądanego efektu.

Fotografia kulinarna – książka – tu dostępna