Z wakacji przywieźliśmy sporo wina, ale czy się nie zepsuło?

Wino jest najczęściej kupowaną pamiątką z wyjazdów do Hiszpanii i Portugalii ze względu na jego wyśmienitą jakość i niską cenę. Przepisy unijne dopuszczają przywiezienie aż 90 litrów tego trunku na każdą dorosłą osobę. Właściwy transport wina w lecie jest jednak obarczony kilkoma warunkami. Jeśli o tym nie wiemy, po powrocie do domu możemy doznać gorzkiego rozczarowania. 

Ilości alkoholu, które możemy legalnie przywieźć ze sobą z wakacyjnych podróży reguluje Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 roku o podatku akcyzowym.

Limity alkoholu różnią się, w zależności od miejsc, z których go przywozimy. Największe ilości możemy zabrać ze sobą z krajów należących do Unii Europejskiej. W naszych bagażach może znaleźć się, aż 90 litrów wina, 110 litrów piwa, 20 litrów produktów pośrednich oraz 10 litrów alkoholu etylowego. Ilości alkoholu liczone są na osobę dlatego np. przeciętna rodzina z dzieckiem, które ukończyło 18 lat, może przywieźć ze sobą do kraju nawet 270 litów wina! Warto pamiętać, że podróżując samolotem nie przewieziemy spirytusu, ponieważ jest łatwopalny. Jeśli ilości alkoholu przekroczą dozwolone limity, wówczas będziemy musieli zapłacić podatek akcyzowy od całości przewożonych zapasów.

Mimo, iż większość krajów Unii Europejskiej jest członkiem Strefy Schengen, strażnicy celni mogą zatrzymać i sprawdzić nasz pojazd. Zajmują się tym mobilne grupy kontrolne. Jeśli podczas takiej kontroli okaże się, że posiadamy więcej alkoholu niż przewidują limity, celnicy mogą skonfiskować nadwyżkowy towar oraz ukarać nas mandatem nawet do 3200 zł.

Spoza Unii Europejskiej przywieziemy mniej 

Limity dla alkoholi przywożonych spoza krajów należących do Unii Europejskiej są znacznie mniejsze. W tym wypadku możemy zabrać ze sobą tylko 4 litry wina i 16 litrów piwa lub 1 litr mocnego alkoholu (powyżej 80 proc.). Kary za przekroczenie limitów są analogiczne jak w przypadku alkoholi przywożonych z Unii Europejskiej.

Podane limity dotyczą ilości alkoholu przywożonego na tzw. użytek własny. Dotyczą osób pełnoletnich, ponieważ podróżnym do 18 roku życia nie wolno posiadać żadnych ilości alkoholu.

Wino – jedna z najpopularniejszych alkoholowych pamiątek

Najczęściej kupowanym alkoholem na zagranicznych wycieczkach jest wino. Polacy najchętniej piją wina stołowe wytrawne i półwytrawne. Aby jednak przewieźć je bezpiecznie do domu trzeba znać kilka podstawowych zasad.

– Transport wina w Europie to zazwyczaj 2-3 dni podróży. Praktycznie jedynym ryzykiem podczas transportu jak i składowania wina jest narażenie wina na długotrwałe oddziaływanie ujemnych temperatur, co często kończy się wytrąceniem kamienia winnego, zmętnieniem wina oraz pęknięciem butelki pod wpływem zamarzającego płynu tłumaczy prezes Pro-Log S.A. Dariusz Jarmiński. 

– Dla uniknięcia tych zjawisk stosuje się samochody izotermiczne lub samochody z regulowaną temperaturą ładowni. Wiele firm stosuje takie pojazdy również w okresach ekstremalnych upałów mówi Dariusz Jarmiński. 

Jedną z najważniejszych kwestii jest odpowiednia temperatura optymalna to 12°C. Zbyt wysoka skraca okres przydatności wina do spożycia, zaś zbyt niska spowalnia proces dojrzewania. Dlatego w takim wypadku wino będzie musiało pozostać nieotwarte jeszcze przez jakiś czas, by osiągnąć odpowiednie walory smakowe. Ważne aby podczas transportu zapewnić mu stałą temperaturę. Wszelkie wahania, nawet niewielkie mogą znacząco wpłynąć na jego przydatność do spożycia. Szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na wina białe, które są delikatniejsze, a tym samym bardziej wrażliwe na zmianę temperatury, niż czerwone.

Transportowane wino nie powinno być wystawione na światło. Przyspiesza ono jego dojrzewanie i niekorzystnie wpływa na smak i zapach. Ponadto światło powoduje uwalnianie w alkoholu związków siarki.

Miejsce, w którym przewozimy wino musi posiadać stały dopływ powietrza. Ten alkohol łatwo pochłania inne zapachy dlatego ważne jest to by odseparować go od  produktów, które wytwarzają intensywny zapach (np. serów). Zaleca się aby transportować je w pozycji poziomej tak aby zawartość butelki dotykała korka. Zabezpiecza to przed jego wyschnięciem i zachowuje szczelność butelki. Ważna dla wina jest również wilgotność powietrza, o którą trudno przewożąc wino samochodem, pociągiem, autobusem czy samolotem.

Mimo spełnienia wszystkich warunków, transport wina wpływa na nie niekorzystnie przede wszystkim ze względu na wibracje jakim jest poddawane podczas jazdy. Przedstawione warunki odnoszą się także do sposobów przechowywania wina w domu, po przyjeździe z wakacji.

Z zagranicznego urlopu możemy przywieźć bardzo duże ilości alkoholu. Najchętniej przywozimy wino, warto jednak mieć na uwadze fakt, że potrzebuje ono specjalnych warunków transportu. Jeśli nie jesteśmy w stanie ich zapewnić musimy liczyć się z tym, że nasz alkohol nie będzie już smakować tak jak podczas wizyty w hiszpańskiej winiarni.

***

Informacje dodatkowe 

Skład podatkowy miejsce, w którym określone wyroby akcyzowe są produkowane, magazynowane, przeładowywane lub do którego wyroby te są wprowadzane albo z którego są wyprowadzane z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru podatku akcyzowego.

 

Jeżeli kupujesz napoje alkoholowe ze składu podatkowego producenta lub dystrybutora znajdującego się w którymś z krajów Unii Europejskiej, zlecając przy tym dostawę zakupionych napojów alkoholowych do składu podatkowego, to:

1. Nie musisz płacić podatku akcyzowego tak długo, jak długo towar przebywa w składzie podatkowym. Podatek akcyzowy zapłacisz dopiero w 25 dniu po pobraniu towaru ze składu podatkowego.
2. Skład może na Twoje napoje alkoholowe dostarczone do składu podatkowego nałożyć polskie znaki akcyzy (banderole) oraz naklejki z polskojęzycznym opisem towaru.
***
Firma Pro-Log SA działa na polskim rynku od 1997 roku, a jej usługi od początku przeznaczone były dla firm z sektora alkoholowego. Swoim partnerom oferuje kompleksową obsługę logistyczną łańcucha dostaw, na którą składają się magazynowanie i obsługa logistyczna. Skład podatkowy PRO-LOG jest przeznaczony do obsługi napojów alkoholowych: wyrobów winiarskich, wyrobów spirytusowych (wódki, whisky, gin, brandy) i wyrobów pośrednich (porto, wermuty).

Kontakt dla mediów:

Grzegorz Styczyński

tel.: 691 210 888

grzegorz@lemonpr.pl

źródło: PressOffice.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...