Cukier palmowy w grudkach

Naturalny brązowy cukier palmowy w grudkach. Ta słodka przyprawa pochodząca z Indonezji sprawi, że zrezygnujesz z używania klasycznego, białego cukru. Przygotowane za jego pomocą napary nabiorą orientalnych rysów i opłyną zdrową, naturalną słodyczą.

Palma cukrowa rodzi kwiaty, które skrywają w sobie spore ilości słodkiego soku. Zbieracze wspinają się na szczyty palm i nacinają kwiatostany, z których wydobywa się drogocenny płyn. Sok zbiera się do wiaderek umieszczanych na palmie ? w przeciągu kilku pierwszych dni pozyskuje się średnio od 2 do 7 litrów słodkiego nektaru. To jednak dopiero początek całego procesu. Zebrany sok przelewa się do dużego kotła i doprowadza do wrzenia. Wrzącą mieszankę utrzymuje się w wysokiej temperaturze jeszcze przez wiele godzin stale mieszając. Wreszcie, stwardniałą już masę umieszcza się w foremkach i ostatecznie studzi. Tak rodzi się właśnie cukier palmowy.

Kliknij, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...